The Ultimate Croc Anatomy: de aftrap

KIJK-redactie

23 January 2013 09:00

Nijlkrokodil 1

Wetenschappelijk illustrator Mieke Roth is bezig met het ‘openwerken’ van een nijlkrokodil. Op KIJKmagazine.nl houdt zij ons op de hoogte van haar vorderingen. Deze keer: de aftrap.

Een krokodil uit elkaar halen, dat doe je niet elke dag. Zelfs niet in mijn wereld. Maar dit jaar ga ik, met behulp van een gespecialiseerd team aan het Royal Veterinary College van de Universiteit van Londen, nijlkrokodillen ontleden en er eentje digitaal weer in elkaar zetten, onder de naam ‘The Ultimate Croc Anatomy’.

Ik doe dit zodat jullie, maar ook wetenschappers, wetenschappelijk illustratoren en animators van over de hele wereld, het dier makkelijk kunnen bestuderen en een exclusieve kijk achter de schermen krijgen. Alles, van het snijwerk tot aan het modelleren, zal ik jullie laten zien. De 3d-modellen die ik maak, zet ik online. Als voorbeeld hier de mascotte van het project:

Jullie kunnen me helpen om dit voor elkaar te krijgen: vandaag start ik met crowdfunden via de site Indiegogo. En je krijgt mooie dingen voor je steun, zoals posters, hardcover boeken of apps. Het eerste doel is 30.000 euro. Dat is niet voldoende voor het hele project, maar wel voldoende om te starten. De rest wordt hopelijk via Europese funding gefinancierd.

Waarvoor heb ik al dat geld nodig? Allereerst om van te leven; komend jaar doe ik niks anders. Verder voor extra apparatuur om te kunnen modelleren, documenteren en om te zetten in interessante producten, alles vast te leggen in beeld en film en met jullie te kunnen delen. Ook vlieg ik op en neer naar Londen om de krokodillen uit elkaar te halen en te overleggen met het gespecialiseerde team dat mij door John Hutchinson, hoogleraar biomechanics, is aangeboden. Verder helpen mensen mee met schrijven, filmen, advies en programmeren. En hoewel ze dat tot nu toe vrijwillig doen, is niet alles gratis natuurlijk.

Tijdens de anderhalve maand crowdfunden zal ik regelmatig verslag doen op de Indiegogo-site en op mijn eigen projectsite. En over een maand ben ik hier terug met allemaal nieuwe krokodilleninformatie!

Mieke Roth is freelance wetenschappelijk en technisch illustrator. Haar werk werd gepubliceerd in vele kranten en tijdschriften, waaronder Le Monde, het Financieele Dagblad en KIJK.


Meer Nieuws