Hoeveel schatten liggen er op de zeebodem?

André Kesseler

17-07-2013 09:00:55

Spullen op de zeebodem

Er liggen meer wrakken op de zeebodem dan je zou denken. Hoeveel waardevollen spullen zijn daaruit te halen?

Volgens een schatting van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Organisation (NOAA) liggen er rond een miljoen scheepswrakken op de bodem van de wereldzeeën. En daar zijn ‘dure jongens’ bij. Ergens voor de kust van de Amerikaanse staat Maine ligt bijvoorbeeld de Port Nicholson met 71 ton platina aan boord met een huidige waarde van 3 miljard dollar. In het Kanaal werd onlangs de HMS Victory opgespoord die in 1744 verging met een lading goud die nu 1 miljard dollar waard zou zijn. En in de buurt van ons eigen Terschelling ging op 9 oktober 1799 het Franse fregat de Lutine ten onder met een grote lading goud en zilver waarvan in de loop der jaren slechts een deel werd teruggevonden.

Dolf Muller, werkzaam bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zegt: “De vraag is even moeilijk te beantwoorden als de vraag ‘hoeveel schatten liggen er nog verborgen op het land?’ Tot het midden van de twintigste eeuw werd het transport van goederen voornamelijk gedaan over water. En waar schepen varen, vergaan ook schepen. Als we naar de Nederlandse wateren kijken, denken we dat er meerdere tienduizenden, misschien wel 100.000 plekken zijn waar iets op de zeebodem ligt. Van 1500 van deze plekken weten we dat het om scheepswrakken gaat. Waarschijnlijk zijn dat er vele malen meer!”

Maar zitten daar dan ook waardevolle spullen in? Muller: “Net zoals er nu maar heel weinig vrachtwagens zijn die echt dure goederen vervoeren, waren er ook relatief weinig schepen die bijvoorbeeld goud, zilver en edelstenen aan boord hadden.”

Er zijn deskundigen die op basis van onderzoek naar onder meer Spaanse logboeken een schatting wagen. Eén ervan is de Amerikaanse scheepswrakkenjager Sean Fischer en hij beweert dat er zeker nog voor zo’n 60 miljard dollar aan waardevolle spullen op de bodem van ’s werelds oceanen ligt. Een fijn bedragje in deze tijden van crisis. Moet je ze alleen nog even opsporen en naar boven halen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: Odyssey Marine ExplorationPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws