Iemand een radioactief biertje?

André Kesseler

21-09-2012 16:00:15

Het is al langer bekend dat de Amerikanen tijdens atoomproeven van alles testten. Maar niet dat ze ook bier ‘op de pijnbank’ legden.

Voor Operation Teapot, waarbij de Amerikanen op de Nevada Test Site maar liefst veertien atoombommen tot ontploffing brachten, werd een complete stad gebouwd: Survival Town. Op de speciaal aangelegde straten werden auto’s geplaatst. Er kwam een elektriciteitscentrale en in de huizen werden op allerlei plekken paspoppen neergezet die zorgvuldig uitgekozen kleding en uniformen droegen. Bovendien werden de voorraadkasten van woningen onder meer volgestouwd met blikken voedsel. Alles om maar een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de gevolgen van een nucleaire explosie.

Alex Wellerstein van de website Restricted Data ontdekte documenten waaruit blijkt dat de wetenschappers niet alleen voedsel testten, maar ook bier. Je zou na de apocalyps maar eens dorst kunnen krijgen! Een heel assortiment bier en frisdrank in blik en flessen werd op verschillende afstanden (300 meter en meer dan 3 kilometer) van twee nucleaire explosies (eentje van 20 kiloton en eentje van 30 kiloton) geplaatst.

De conclusie was dat de dranken de explosies verrassend goed hadden doorstaan. De meeste waren niet van de plank gevallen en zowel de blikken als de flessen bleken goed bestand tegen de vernietigende kracht van een nucleaire explosie. De effecten van de straling waren volgens de wetenschappers ook minimaal. De inhoud kon “in geval van nood” worden gedronken zonder dat dat op de korte termijn vervelende gevolgen zou hebben. Met de nadruk op: ‘Op de korte termijn…’

Het filmpje hieronder geeft een mooi beeld van een deel van Operation Teapot: Operation Cue. Ga naar 2:30 om het cijfermateriaal over te slaan of naar 10:30 voor de vernietigende nucleaire explosie zelf.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Nuclear Secrecy Blog Restricted Data, Popular Science

Beeld: US ArmyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis