Gelukt: India lanceert Chandrayaan-2

Laurien Onderwater

22-07-2019 16:10:01

Chandrayaan-2

Het onbemande voertuig Chandrayaan-2 is vanmorgen gelanceerd. Wordt India het vierde land dat succesvol op de maan zal landen?

De bedoeling was dat de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO de maanmissie vorige week al lanceerde, maar slechts een uur voor lift-off werd die afgeblazen wegens een technisch probleem. Afgelopen week heeft het team keihard gewerkt om de fout op te lossen, zei Kailasavadivoo Sivan, voorzitter van ISRO, in een toespraak. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want vanmorgen om 11.13 uur (Nederlandse tijd) is de raket, met aan boord de maanlander en -rover, succesvol gelanceerd.

Lees ook:

Maanvaartuig

Het maanvaartuig (Chandrayaan is Sanskriet voor maanvaartuig) bestaat uit een sonde die in een baan om de maan blijft, en uit maanlander Vikram (moedig) met aan boord rover Pragyan (wijsheid) die het oppervlak op de maan zijn zuidpool gaat bestuderen. Chandrayaan-2 moet de eerste missie worden om een landing te maken in dit poolgebied.

Mocht alles goed gaan, dan is India het vierde land dat een landing maakt op de maan – alleen Rusland, de VS en China gingen het voor. Eerder dit jaar probeerde Israël met een maanlander en robot Beresheet deze titel al te bemachtigen. Helaas lukte het de lander op 11 april niet om een geslaagde landing op het maanoppervlak te maken; de hoofdmotor had het begeven.

Ambitieus

Chandrayaan-2 wordt India’s meest ambitieuze ruimtemissie genoemd. Zijn voorganger, Chandrayaan-1, wist bewijs te verzamelen voor de aanwezigheid van ijs (en dus water) in maankraters zonder daadwerkelijk te landen op de natuurlijke satelliet.

Begin september – na een reis van vijftig dagen te hebben gemaakt – zullen we erachter komen of het Chandrayaan-2 lukt om veilig op de maan te landen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: The Guardian, NOS

Beeld: ISRO

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat er voor het eerst mensen op de maan rondwandelden. Een mooi moment dus om onze natuurlijke satelliet in huis te halen en er je woon-, slaap of werkkamer mee op te leuken. Bij een jaarabonnement op KIJK ontvang je nu de maanlamp! Deze aanbieding is geldig t/m 31 december 2019.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws