Is het unmounten van een usb-drive echt nodig?

André Kesseler

08 April 2013 09:00

Usb-stekker in poort

Meestal gaat het zo. De usb-stick wordt in de computerpoort gedrukt, het bestand overgepompt, en als het besturingssysteem aangeeft dat het bestand is gekopieerd en het lampje op de stick niet meer knippert, wordt het ding zonder pardon uit de poort getrokken. Kan dat kwaad?

Doorgaans gaat dat goed, maar toch is het verstandig om een usb-sticks of andere (solid state) discs via de optie als ‘hardware veilig verwijderen’ te unmounten. De meeste besturingssystemen gebruiken namelijk een writing cache, ze verzamelen schrijfopdrachten en voeren die dan in één keer uit. En hoewel Windows die optie voor verwijderbare schijven uitschakelt, is dat geen garantie dat het ook altijd goed gaat.

Het kan namelijk voorkomen dat het systeem een usb-stick niet als een verwijderbare schijf herkent, dat het om onduidelijke redenen op de achtergrond iets aan het doen is, of dat Windows denkt dat het een bestand op de stick in gebruik heeft, terwijl dat niet zo is. En als je het ‘datastaafje’ er dan uit trekt, kan dat ervoor zorgen dat er gegevens verloren gaan of de schijf helemaal niet meer te lezen is.

Als je de hardware veilig verwijdert, checkt het systeem of de writing cache leeg is en dus of alle opdrachten zijn verwerkt.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!


Meer Nieuws