Israël gaat lasers inzetten

André Kesseler

2014-01-24 11:00:45

Israël gaat zichzelf met lasers beschermen tegen raketten van Hezbollah en Hamas.

Op dit moment gebruiken de Israëli’s sinds 2011 het anti-raketsysteem Iron Dome om vijandelijke projectielen uit de lucht te halen. Dat is relatief duur. De quassam– en de katjoesja-raketten waarmee het land vanuit de Gazastrook wordt bestookt, kosten omgerekend zo’n 750 euro. Maar de raketten die Israël vervolgens inzet om die projectielen uit de lucht te halen, kosten maar liefst 29.000 euro per stuk. Dus dat loopt lekker op als het land, zoals in 2012 gebeurde, dik 2250 projectielen om de oren krijgt.

IronDome-1024x575

Daarom werkt Rafael Advanced Defense Systems, dat Iron Dome met hulp van de Amerikanen bouwde, aan een lasersysteem dat de klus een stuk goedkoper kan klaren. Het systeem zelf kost weliswaar 29 miljoen euro om te ontwikkelen, maar haalt daarna eindeloos lang voor nog geen euro per ‘schot’ raketten, artilleriegranaten en laagvliegende uav’s uit de lucht.

Overigens zullen de lasers de raketten voorlopig niet vervangen, maar als aanvulling op Iron Dome worden ingezet. En zo hoopt Israël de effectiviteit van het afweersysteem, dat 80 procent van de inkomende dreigingen uit de lucht haalt, nog verder op te schroeven.

Rafael Advanced Defense Systems presenteert Iron Beam voor het eerst op de Singapore Air Show, die medio februari van start gaat.

Bronnen: Rafael Advanced Defense SystemsPopular Science

Beeld: Rafael Advanced Defense SystemsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde