‘Kameleon-laser’ verandert van kleur

Laurien Onderwater

22 June 2018 15:59

De natuur is een grote inspiratiebron voor veel wetenschappers. Zo hebben de kleureigenschappen van kameleons geleid tot de ontwikkeling van deze nanolaser.

Kameleons kunnen van kleur veranderen via een laag huidcellen die bekend staat als chromatoforen, die nanokristallen bevatten. Terwijl de hagedissen hun huid strekken of ontspannen, verandert de afstand tussen die kristallen, waardoor de manier waarop ze licht weerkaatsen verandert. Nu hebben wetenschappers een kleur veranderende nanolaser ontworpen die op dezelfde manier werkt.

Deeltjes weerkaatsen

Het principe is vrij simpel. De onderzoekers (van Northwestern University in Illinios) hebben een elastomeervel ontwikkeld dat bestaat uit een rekbaar polymeer bedekt met metalen nanodeeltjes. Op dat vel wordt een laserstraal geprojecteerd die de deeltjes weerkaatst.

Naarmate het vel wordt uitgerekt of juist samen wordt gedrukt, neemt de afstand tussen de deeltjes toe of af. Hierdoor verandert de golflengte van de gereflecteerde laserstraal, waardoor de waargenomen kleur ook anders is.

Tv-schermen

Doordat de laserstraal zo makkelijk van kleur kan veranderen, denken de onderzoekers dat hij veel toepassingen heeft, waaronder in smartphones, televisies of in zogenaamde photonic devicescomponenten die licht creëren, manipuleren of detecteren (leds bijvoorbeeld).

Bronnen: Nano Letters, Northwestern University via EurekAlert!New Atlas

Beeld: 123RF

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws