Kevervrouw verkiest romanticus boven vechtersbaas

KIJK-redactie

01-05-2014 13:00:06

Als je een vrouw wilt versieren, kun je je maar beter van je meest romantische kant laten zien. Als je een kever bent tenminste. Want volgens nieuw onderzoek verkiezen kevervrouwen een romanticus boven een vechtersbaas.

Mannelijke gehoornde meelkevers (Gnatocerus cornutus) hebben een grote onderkaak. Ze gebruiken die als wapen. Als er directe competitie tussen de mannen is, hebben de dieren met de grootste onderkaak dan ook een voordeel en zullen zij zich eerder voortplanten. Maar wetenschappers vroegen zich af wat er gebeurt als het vrouwtje zelf mag kiezen.

Het lijkt voor de hand te liggen om bij een dergelijk onderzoek een vrouw en twee mannen bij elkaar te zetten en te kijken wie er met de dame vandoor gaat. Dit is echter niet wat de onderzoekers deden. Ze wilden namelijk niet dat er competitie tussen de heren ontstond. Daarom kozen ze voor een andere aanpak. Ze zetten steeds één mannelijk en één vrouwelijk dier bij elkaar. Vervolgens keken ze hoeveel versiergedrag de man vertoonde en hoe lang het duurde voordat het stel begon met paren. Omdat bij deze insecten de vrouw bepaalt of en wanneer er gepaard wordt, geldt: hoe eerder de twee seks hebben, des te aantrekkelijker is de man.

Aantrekkelijkere zonen

Uit het in Proceedings of the Royal Society B gepubliceerde onderzoek blijkt dat vrouwen liever een romanticus hebben dan een vechtersbaas. De mannen die meer versierpogingen deden (dat wil zeggen, op de rug van de vrouw tikten en erover wreven) hadden eerder seks dan degenen die dit minder deden. Een grote onderkaak bleek zonder onderlinge competitie tussen de heren geen voordeel op te leveren.

De wetenschappers keken vervolgens of de vrouwen ook voordeel haalden uit hun partnerkeuze. Hoewel de dames zelf niet fitter werden door te paren met een droomprins, kregen ze wel aantrekkelijkere zonen. Voor hun dochters bleek het hebben van een knappe pa geen voor- of nadeel op te leveren.

Bronnen: Proceedings of the Royal Society B, University of Exeter via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar