KIJK Live! 15 mei: oerknalsoep en poeptransplantaties

kijkmagazine

03-05-2014 16:00:08

KIJK Live! 4 - banner

Op de KIJK Live! van 15 mei hoor je meer over poeptransplantaties en ALICE, een LHC-experiment dat probeert de toestand van vlak na de oerknal op aarde na te maken.

Fecestransplantatie heet het officieel: andermans poep via een slangetje door de neus in de darmen van een patiënt inbrengen. Op de volgende KIJK Live! zal promovendus geneeskunde Annick Hartstra (AMC Amsterdam) uitleggen waarom deze zo onappetijtelijk klinkende behandelmethode een goed idee is bij de strijd tegen diabetes en overgewicht.

Daarnaast hebben we voor deze KIJK Live! natuurlijk weer een mooi echt bètapraatje geregeld. Hoogleraar natuurkunde Raimond Snellings (Universiteit Utrecht, Nikhef) zal komen vertellen over ALICE, een van de vier grote experimenten die staan opgesteld langs de 27 kilometer lange deeltjesversneller LHC. Deze detector komt in actie als er in de LHC tijdelijk geen protonen, maar de veel zwaardere loodionen op elkaar botsen. Dan moet namelijk een bijzondere vorm van materie ontstaan die tot nu toe alleen kon voorkomen in de extreme omstandigheden vlak na de oerknal.

Verder hebben we onder meer sprekers over het belang van de aardappel bij het voeden van de wereld en KIJKs nimby-onderzoekKlik hier voor meer informatie over deze presentaties.

Deze editie van KIJK Live! vindt plaats op donderdag 15 mei in de Berlage meet & workspace, Amsterdam. De deuren gaan open om 19.30 uur; het officiële programma duurt van 20.00 tot 22.00 uur met aansluitend een borrel. Toegang is gratis!

Erbij zijn? Geef je op via de site Meet-up, of stuur een mailtje naar info@kijkmagazine.nl met als onderwerp ‘Aanmelding KIJK Live! 15 mei’, waarin je de namen en mailadressen vermeldt van jezelf en eventuele andere bezoekers die met je meekomen.

Let op! Dit is de voorlopig laatste KIJK Live! in Amsterdam. Na deze editie gaan we experimenteren met andere locaties en verwachten we ook een zomerstop in te lassen. Dus grijp je kans en kom op 15 mei!

Beeld: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?