Kijken naar mooie kunst geeft gevoel van verliefdheid

Marysa van den Berg

10 May 2011 16:00

Het bewonderen van meesterwerken geeft je een gelukzalig gevoel, vergelijkbaar met het kijken naar een geliefde, zo blijkt uit hersenscans.

Een aantal proefpersonen – die overigens geen verstand van kunst hadden, om zo mogelijke vertekening weg te nemen – ondergingen een MRI-hersenscan, terwijl ze naar foto’s van bekende schilderijen moesten kijken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld La Grenouillère van Claude Monet (zie het plaatje boven dit bericht) en De geboorte van Venus van Sandro Botticelli.

Schilderijen die als mooi werden beschouwd door de proefpersonen, leverden al gauw een 10 procent grotere bloedstroom naar de orbito-frontale cortex op: een hersengebied dat onder andere betrokken is bij affectie. Deze toename is te vergelijken met het kijken naar een geliefde. Daarbij kwam ook nog eens extra dopamine vrij, een stofje dat voor gevoelens van plezier zorgt. Het kijken naar schilderijen die als ‘lelijk’ waren beoordeeld, hadden lang niet zo’n sterk effect als de ‘mooi’ beoordeelde kunstwerken.

De uitkomsten van de studie, die overigens later dit jaar worden gepubliceerd, bevestigen een al langer heersende gedachte .Of zoals hoofdonderzoeker Semir Zeki zegt in The Telegraph: “Wat we hebben gedaan is slechts wetenschappelijk aantonen wat we al langer weten, namelijk dat we ons beter voelen door mooie schilderijen.”

Bronnen: The Telegraph


Meer Nieuws