Materiaal krijgt andere kleur als je het buigt

KIJK-redactie

13 March 2015 16:00

Vergeet die stomme blauw/zwart, wit/gele jurk en maak kennis met materiaal dat écht van kleur verandert.

Wat voor kleur je ook zag in de inmiddels beroemde jurk; het lag allemaal aan je brein. Wat niet aan je brein ligt, maar aan een knap staaltje technologie, is het multi-gekleurde materiaal dat ingenieurs van de Universiteit van Californië hebben ontwikkeld. Deze stof neemt een andere kleur aan zodra het je het ook maar een klein beetje buigt.

Buigen

De mogelijkheden van deze kunstmatige ‘kameleonhuid’ zijn volgens het Amerikaanse team van techneuten eindeloos. Zo zouden ze het materiaal toepasbaar willen maken voor nieuwe beeldschermtechnologieën, voor camouflage van voertuigen en voor het opsporen van de allerkleinste vervormingen aan gebouwen, bruggen en vliegtuigen.

Maar hoe komt het tot stand? De ingenieurs graveren minuscule richeltjes in een superdun, flexibel silicoonachtig materiaal. Hierdoor kaatsen alleen bepaalde golflengtes van licht terug. Maar buigen zij het materiaal een beetje, dan verandert de afstand tussen de richeltjes en reflecteren deze weer andere golflengtes. Omdat iedere kleur zijn eigen golflengte heeft zie je afhankelijk van hoe je het materiaal buigt steeds een bepaalde kleur.

‘Echt cool’

Voorlopig is er – bij wijze van demonstratie – nog maar een klein stukje van het multi-gekleurde materiaal gemaakt. Maar medeontwerper Connie J. Chang-Hasnain laat weten dat de techniek klaar is om het op grote schaal te gaan produceren. Ook ontbreekt het haar niet aan enthousiasme. “Het is de eerste keer dat het iemand gelukt is om zoveel kleuren onder te brengen in één laagje flexibel materiaal,” liet de ingenieur weten. “En dat vind ik echt cool.”

Bronnen: The Optical Society, The Optical Society via EurekAlert!


Meer Nieuws