Maak van je koffiemok een afstandsbediening

Marysa van den Berg

02-10-2017 10:59:26

afstandsbediening

Dankzij deze nieuwe technologie hoef je alleen maar je bakkie pleur of een ander dagelijks voorwerp te bewegen om je tv of tablet te bedienen.

Je favoriete tv-programma staat op punt te beginnen. Je zit er al klaar voor met een kop koffie en een stuk gebak. Je moet alleen nog even naar het juiste kanaal zappen. Maar waar is toch die afstandsbediening? Dankzij een nieuwe technologie hoef je niet langer te zoeken naar het kleine kastje van de tv. Je selecteert het juiste kanaal simpelweg door even je koffiemok te roteren! Zo presenteren onderzoekers van de Lancaster University deze maand op de UIST2017-Conferentie.

Widgets en targets

Voor deze nieuwe technologie, Matchpoint genoemd, heb je slechts een webcam en een app nodig. Die app zorgt ervoor dat er op je tv-scherm widgets verschijnen, elk met een eigen functie. Zo kun je van kanaal wisselen, de tv-gids openen en het volume veranderen. Rond deze widgets roteren zogenoemde targets.

Bij elke widget bewegen de targets anders. De bedoeling is dat je als gebruiker de beweging van de target van je keuze matcht met je hand, hoofd, koffiemok of wat voor lichaamsdeel of voorwerp dan ook. Doe je dat goed, dan krijg je wat de onderzoekers een ‘spontane spatiale koppeling’ noemen. Je kunt de functie dan uitvoeren.

Een voorbeeld. Stel, je wilt een paar kanalen omhoog. Dan roteer je je mok zo dat die synchroon loopt met de target rondom de kanaal-widget. Daarna kun je met je mok naar rechts bewegen, net zo lang tot je bij het kanaal van je keuze bent aanbeland. Dan til je je mok op en de tv switcht naar dat kanaal.

Roerlepel roteren

Er zijn al andere gesture control-technologieën op de markt, maar Matchpoint is uniek, omdat het in tegenstelling tot bestaande tech’s spontaan een koppeling kan maken met elk lichaamsdeel of voorwerp, zonder dat dat vooraf hoeft te worden ingesteld en gekalibreerd. Handig wanneer je je handen vol hebt en fijn wanneer je net lekker onderuitgezakt op de bank ligt.

Ook op andere schermen, zoals dat van een tablet, werkt Matchpoint. Zo kun je, terwijl je een taart bakt of fiets repareert, onder leiding van een YouTube-tutorial deze elk moment even pauzeren of terugspoelen zonder je spullen neer te hoeven leggen. Simpelweg even je roerlepel of schroevendraaier roteren is genoeg.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Inzoomen en uitzoomen

Naast spontane koppeling kun je ook vaste voorwerpen instellen voor bepaalde functies. Zo kan een beker op tafel worden ingezet voor volumeregeling en een speelgoedautootje om naar een volgend nummer in een afspeellijst te gaan. Wil je het voorwerp ontkoppelen, dan hoef je het enkel uit zicht van de webcam te halen.

Volgens het ontwikkelingsteam kun je zelfs met meerdere personen tegelijk gebruikmaken van de technologie en zou je met twee handen zelfs kunnen in- of uitzoomen en afbeeldingen roteren.

De onderzoekers kunnen nog niet zeggen wanneer de Matchpoint-software op de markt komt, maar tegen die tijd staan wij vooraan in de rij!

Bronnen: Presentatie op de UIST2017, Lancaster University

Beeld: Lancaster University

Lees ook:

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis