Dit is de kortste route in Pokémon Go

Laurien Onderwater

16-07-2016 13:07:05

Kortste route Pokémon Go berekend

Een paar wiskundigen hebben voor verschillende steden de kortste weg berekend om alle PokéStops te bezoeken.

Je kunt er niet meer omheen: Pokémon Go is overal. In elk parkje en op elke hoek van de straat staat een groepje volwassenen – ja, echt – met hun telefoon gericht op wat een lege plek lijkt. Maar kennelijk staat daar een Pokémon die gevangen moet worden met een Pokéball.

Daarnaast is het als speler ook belangrijk om verschillende PokéStops aan te doen. Daar kun je immers gratis Pokéballs, ‘toverdrankjes’ en andere belangrijke items krijgen. Maar hoe kun je bijblijven in een stad vol PokéStops die je allemaal wil bezoeken? Een paar wiskundigen van de Universiteit van Waterloo zochten daar het antwoord op.

Traveling salesman

Er bestaat een wiskundig model voor het vinden van de kortste route: de traveling salesman problem. Het model ontstond toen handelaars naar verschillende steden moesten reizen en daarvoor de kortste route nodig hadden. Sindsdien wordt het algoritme op verschillende situaties toegepast. Zo ook nu op Pokémon Go.

De wetenschappers berekenden voor verschillende steden hoeveel kilometer de kortste route zou beslaan. Ironisch genoeg is die koers nog best lang. Zo loop je in Cincinnati bijna 360 kilometer als je alle 551 stops wil bereiken. De paden zijn tot nu toe alleen voor een paar Amerikaanse steden berekend. Inwoners van andere steden en landen zullen nog geduldig moeten wachten.

Rondje Boston

Hoe zo’n map er dan ongeveer uitziet? Nou zo:

Kortste Pokémon Go-route berekend

© University of Waterloo

De kaart hierboven toont de kortste Pokémon-route door Boston. De wirwar doet nog net niet aan als het metronetwerk van Tokyo, maar met 518 stops is het zeker een drukke boel. Mocht je al deze ‘Poké-haltes’ een bezoek willen brengen, trek dan wel even goede wandelschoenen aan, want je bent zo’n 350 kilometer onderweg.

Bronnen: University of Waterloo, Popular Mechanics

Beeld: Pokémon GoPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws