Lamborghini en MIT bouwen elektrische droomauto

Laurien Onderwater

08-11-2017 10:59:04

Lamborghini

De Italiaanse autofabrikant Lamborghini heeft de handen ineen geslagen met MIT. En nu komt het bedrijf met de elektrische auto van de toekomst.

Steeds meer automerken gaan over op elektrische of hybride modellen. En dan kan Lamborghini natuurlijk niet achterblijven. Maar er is wel een probleem: elektrische motoren maken niet meer dat heerlijke grommende geluid – typerend voor Lamborghini – dat V10- en V12-motoren wel maken.

Dus hoe moet het Italiaanse automerk zich dan nog onderscheiden van de rest? Om die vraag te beantwoorden, richtte Lamborghini zich tot de Massachusetts Institute of Technology (MIT). En nu presenteren ze samen de conceptauto Terzo Millennio.

Supercondensator

De Terzo Millennio heeft een paar technologische hoogstandjes. Te beginnen met het feit dat in elk wiel een elektromotor zit verwerkt. Op deze manier zou de auto veel aerodynamischer zijn.

Daarnaast heeft de auto een zogenaamde supercondensator. Dit energieopslagcomponent kan heel snel opladen en ook weer heel snel elektriciteit afgeven, ideaal voor een sportauto. Bovendien wordt de energie die vrijkomt bij het remmen opgevangen en direct opgeslagen. Deze terugwinning van kinetische energie wordt recuperatief remmen genoemd.

Het enige nadeel dat de supercondensator heeft is dat hij minder energie kan opslaan dan standaard batterijen. Maar Lamborghini zelf zit daar niet mee. Maurizio Reggiani, de chief technical officer van Lamborghini, zegt dat hij liever een auto heeft die heel snel oplaadt en korte afstanden kan rijden dan ver bereik en een lange oplaadtijd.

Ook heel tof: de conceptauto is in staat schade te herkennen en vervolgens zichzelf te repareren. In panelen van de auto zijn microscopische buisjes verwerkt waarin chemische bestanddelen zitten die kleine scheurtjes van binnenuit kunnen fixen.

Derde millennium

Klaar zijn Lamborghini en MIT nog lang niet. Zo werken ze nu hard aan onderdelen gemaakt van carbon (koolstofvezel) om de supercar nog lichter te maken. Daarnaast moet er nog steeds iets worden bedacht om de auto te laten grommen, zoals een V10- of 12-motor dat kan.

Wanneer de auto op de markt komt, is dus nog niet bekend. Het is niet voor niets een conceptauto. En daarnaast heeft het model de naam Terzo Millennio gekregen, oftewel derde millennium. Dus als je  het zo bekijkt, heeft de Italiaanse autofabrikant nog tot 31 december 3000 de tijd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Lamborghini, Populair Mechanics

Beeld: Lamborghini

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes