Lang tv-kijken levensgevaarlijk?

KIJK-redactie

26-06-2014 11:00:19

Kijk je iedere dag een WK-wedstrijd? Misschien kun je dat beter niet doen. Want volgens Spaanse onderzoekers zou televisiekijken wel eens heel erg ongezond kunnen zijn. Volwassenen die dagelijks drie uur of meer achter de buis zitten, hebben een verdubbeld risico om vroegtijdig te overlijden, denken ze.

De wetenschappers wilden weten of zittend gedrag kan bijdragen aan vroegtijdig overlijden. Ze vroegen daarom 13.284 jonge en gezonde Spaanse proefpersonen hoeveel tijd ze besteedden aan autorijden, computeren en televisiekijken. Vervolgens volgden ze hen gedurende acht jaar. In die tijd overleden er 97 proefpersonen; 19 van hen aan hart- en vaatziekten, 46 aan kanker en 32 door andere oorzaken.

Er bleken twee keer zoveel sterfgevallen voor te komen bij de groep die drie uur per dag aan de buis gekluisterd zat dan bij de groep die minder dan een uur per dag televisie keek. Zowel computeren als autorijden konden niet in verband gebracht worden met vroegtijdig overlijden.

Weinig energieverbruik

Een verklaring voor de resultaten zou volgens onderzoekers kunnen zijn dat televisiekijken erg inactief gedrag is. Autorijden en computeren zijn weliswaar ook zittende bezigheden, maar bij beiden gebruik je volgens de onderzoekers meer energie dan wanneer je tv kijkt.

Wel is het langdurige televisiekijken mogelijk niet de directe oorzaak van het vroegtijdige overlijden. De onderzoekers geven bijvoorbeeld aan dat mensen die veel televisie kijken wellicht meer snacken en meer frisdrank drinken. Dit zou de oorzaak kunnen zijn van de vroegtijdige sterfgevallen. Het is echter niet waarschijnlijk dat dit het verschil tussen de groepen heeft veroorzaakt, omdat de onderzoekers de data hebben gecorrigeerd voor de hoeveelheid calorieën die proefpersonen binnenkregen.

Zieke mensen kijken meer tv

Verder is er mogelijk een omgekeerd verband: zieke mensen (die waarschijnlijk eerder dood zullen gaan) gaan meer tv kijken. In dit onderzoek lijkt dat verband echter geen grote rol te spelen, aangezien alle proefpersonen jong en gezond waren. Deelnemers die al bij aanvang van het onderzoek diabetes, kanker of hartklachten hadden, werden niet meegenomen.

Overigens komen de resultaten van dit onderzoek niet uit de lucht vallen. Amerikaanse en Australische wetenschappers toonden eerder ook al aan dat langdurig tv-kijken verband houdt met vroegtijdig overlijden. Moeten we dan toch de volgende voetbalwedstrijd maar overslaan?

Bronnen: American Heart Association via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar