Laptop met malware voor ruim 1 miljoen euro verkocht

Laurien Onderwater

28 May 2019 15:59

laptop computervirussen malware

Een oude laptop met een paar van de beruchtste computervirussen erop heeft onlangs 1,34 miljoen dollar opgebracht in de VS.

Bij kunst denk je doorgaans aan een mooi sculptuur of schilderij en niet zo snel aan een laptop uit 2008 die is geïnfecteerd met zes virussen. En toch is dat wat de Chinese digitale artiest Guo O Dong heeft gemaakt én verkocht voor een bedrag van 1,34 miljoen dollar (zo’n 1,2 miljoen euro).

Lees ook:

Geïnfecteerd kunstwerk

De installatie heet The Persistence of Chaos (De Volharding van Chaos) en is gemaakt met een Samsung NC10-14GB 10.2-Inch Blue Netbook uit 2008. Guo O Dong maakte hem in samenwerking met het computerbeveiligingsbedrijf Deep dat de malware leverde en hielp de laptop aan te passen om hem geïsoleerd te houden van het internet (want anders…).

Een van de virussen die zijn losgelaten op de laptop is het beruchte WannaCry dat in 2017 een hoop ellende veroorzaakte. Dit computervirus zorgde voor veel problemen bij onder meer Telefónica – een Spaans telecommunicatiebedrijf -, de National Health Service van het Verenigd Koninkrijk, en de Deutsche Bahn. De andere virussen zijn ILOVEYOU, Mydoom, Sobig, DarkTequila en BlackEnergy.

Het is niet helemaal duidelijk hoe legaal de veiling van dit kunstwerk eigenlijk is, gezien het feit dat de verkoop van malware verboden is in de VS. Het project is dan ook geleverd met uitgebreide voorwaarden en bepalingen die erop wijzen dat de geïnfecteerde computer een kunstwerk is en dat de verkoop uitsluitend is bedoeld voor ‘artistiek gebruik en academisch onderzoek’.

Bronnen: New Atlas, Bright

Beeld: Guo O Dong

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws