Laser kan beschadigd tandweefsel genezen

KIJK-redactie

30-05-2014 13:00:30

Een laser kan ervoor zorgen dat tandweefsel weer aangroeit in een beschadigde tand, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Binnenkort geen gezeur meer met vullingen, bruggen, kronen, enzovoort? Onderzoekers van de Harvard Universiteit hebben ontdekt hoe de groei van dentine – een weefsel waar tanden uit bestaan – kan worden gestimuleerd. Het licht van een laser kan ervoor zorgen dat dit tandweefsel wordt aangemaakt op de plek waar je een stukje tand mist.

Hoe werkt dit? Het laserlicht blijkt de groeifactor TGF-beta te activeren. Dit eiwit is aanwezig in allerlei weefsels, zoals in de huid en botten, en is belangrijk bij het reguleren van infecties. TGF-beta stimuleert vervolgens stamcellen om dentine te vormen op de beschadigde plek.

Commercieel apparaatje?

De techniek werkt al in het gebit van ratten. De wetenschappers boorden een gat in de tanden van deze dieren en schenen vervolgens met de laser op de tandstructuur en het zachte weefsel eronder. Twaalf weken later ontdekten de onderzoekers dat nieuwe dentine was gevormd op de plek waar ze hadden geboord.

Kunnen we dan binnenkort een apparaatje op de markt verwachten waarmee je met deze techniek zelf je tand kan helen? “Waarschijnlijk niet”, vertelt hoofdonderzoeker Praveen Arany. “Het laserlicht zorgt alleen voor de vorming van dentine, terwijl tanden uit meerdere weefsels bestaan. Het tandglazuur – het buitenste witte deel van de tand – kan bijvoorbeeld niet aangroeien met deze techniek.” Voorlopig dus nog maar elk halfjaar plaatsnemen in die vervelende tandartsstoel.

Bron: Science Translation Medicine

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar