LightSail 2 stuurt eerste signalen naar de aarde (update!)

Laurien Onderwater

05-07-2019 12:59:37

LightSail 2

De Planetary Society heeft onlangs bevestigd dat zijn LightSail 2-satelliet de eerste signalen vanuit de ruimte naar huis heeft gestuurd.

Het team van de Planetary Society – een internationaal gezelschap van ruimte-enthousiastelingen, in 1980 opgericht door Carl Sagan – heeft woensdag bevestigd dat het communicatie heeft gehad met LightSail 2 en voert nu verschillende tests uit. Tot nu toe lijken alle belangrijke systemen normaal te werken.

Lees ook:

Zonnezeil

In mei kondigden we de missie al aan van de Planetary Society: een experimentele satelliet van circa 5 kilo de ruimte in brengen met een Falcon Heavy-raket. Dat lukte op 25 juni, toen het ruimtescheepje vanaf basis Cape Canaveral werd gelanceerd. Tot zover niet een heul bijzondere missie. Maar dat is hij wel, want de satelliet moet uitzoeken of reizen door het heelal op zonlicht mogelijk is. Dat zou namelijk vele malen goedkoper zijn en omdat er geen brandstof nodig is, kan een zonnezeil in principe altijd in beweging blijven.

De satelliet bestaat uit drie opeengestapelde CubeSats: goedkope satellietjes van 10 bij 10 bij 10 cm. Binnenin bevindt zich een uitvouwbaar zonnezeil met een oppervlakte van 32 vierkante meter. Dit ultradunne zeil is gemaakt van Mylar, een zilverkleurige en reflecterende folie die ook gebruikt wordt voor reddingsdekens. Wanneer fotonen (lichtdeeltjes) tegen het zeil botsen, geven ze het ruimteschip een zetje. Dat duwtje is miniem, maar genoeg voor een lichtgewicht satelliet in een omgeving waar vrijwel geen wrijving is om vooruit te gaan.

Goed, het missieteam heeft dus contact gehad met de LightSail 2 en al een aantal systemen getest, what’s next? De Planetary Society gaat nu de camera’s en het vliegwiel van het ruimtevaartuig testen. Dit zal naar verwachting een week in beslag nemen. Na de tests gaat het team het lichtzeil uitvouwen. Hoelang de missie gaat duren is nog niet bekend.

Update 24 juli 2019: LightSail 2 heeft succesvol zijn lichtzeil uitgevouwen! De satelliet reist vanaf nu op zonlicht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Space, Engadget

Beeld: osh Spradling/The Planetary Society

KIJK 7/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes