Lockheed Martin onthult amfibievoertuig

André Kesseler

01-10-2015 11:00:33

Het Amphibious Combat Vehicle (ACV) gaat mogelijk de verouderde amfibische voertuigen van de Amerikaanse mariniers vervangen.

Amfibische voertuigen zijn heel handig als je vanuit zee snel en droog het land wilt bereiken. Maar een militaire versie moet aan veel meer voorwaarden voldoen en dat maakt het ontwikkelen van zo’n zwemmende tank een stuk lastiger. David Hunn, technisch directeur van Lockheed’s ACV-programma zegt daarover: “Militairen hebben nou eenmaal niet de luxe dat ze altijd op kalme meertje kunnen varen of over gladde wegen kunnen rijden. Je beweegt je vaak in het donker door hoge golven, sterke stromingen, stormen en op land vaak over ruw terrein.“

Om al die omstandigheden het hoofd te kunnen bieden, heeft de bijna 20 ton wegende ACV acht forse wielen en onder de motorkap een zescilinder turbodiesel die goed is voor 522 kW (700 pk). Die geeft het amfibische voertuig op het water een snelheid van iets meer dan 5 knopen (9,2 km/u) en op land een kleine 100 km/u. De ACV kan dertien bepakte mariniers meenemen en de carrosserie biedt de nodige bescherming tegen geweervuur en (geïmproviseerde) explosieven, waaronder landmijnen.

lockheed-acv-3

Bovendien is er meer dan ooit geautomatiseerd, Bij oudere amfibische voertuigen zoals het Assault Amphibious Vehicle (die al meer dan 40 jaar in dienst is) moest de bemanning met de hand schakelen tussen voer- en vaartuigmodus. Hunn: “We hebben de ACV zo gemaakt dat de chauffeur in stress-situaties niet een heleboel dingen tegelijk hoeft te doen. Als je op het dashboard de knop ‘zwemmen’ indrukt, veranderen de instellingen automatisch.”

De US Marines willen in 2020 over een nieuw amfibievoertuig kunnen beschikken.

Bronnen: Lockheed  MartinLiveScienceGizmagPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws