Lockheed Martin wil nieuwe tankers bouwen

Naomi Vreeburg

25-10-2016 16:00:58

tankers

De nieuwe tankers van de USAF worden stealthier, autonomer en aanvallender, als het aan Lockheed Martin ligt.

Net als de KDC-10s van onze luchtmacht, is ook de vloot tankervliegtuigen van de Amerikanen hopeloos verouderd. Daarom kondigde USAF recent het KC-Z programma aan om een spiksplinternieuwe generatie tankers te ontwikkelen voor 2035. En Lockheed Martin is er als de kippen bij. De vliegtuigbouwer onthulde onlangs informatie over het ontwerp van een Blended Wing Body-toestel.

Stealthy

Deze tanker van Lockheed Martin heeft onder meer een verkorte start- en landingsbaan nodig, zodat hij op meerdere plaatsen op kan stijgen of af kan dalen. Bovendien moet het toestel door de vorm minder goed zichtbaar zijn voor radarsystemen. En probeert de vliegtuigbouwer de motoren te inbedden in de airframe van de tanker, om hem zo stealthy mogelijk te houden. Ook een stealth coating wordt niet uitgesloten.

Verder laat Lockheed Martin weten dat de tanker zowel offensief als defensief kan handelen, en voor de vijandige modus zelfs kan worden uitgerust met lasers. Ook tracht de vliegtuigbouwer ernaar om het toestel meer autonoom te maken dan de meeste tankervliegtuigen nu zijn.

Bronnen: Aviation Week, Popular MechanicsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws