Maak kennis met Blue Moon

Naomi Vreeburg

10-05-2019 10:59:57

blue moon

De rijkste man op aarde, Jeff Bezos, heeft gisterenavond de maanlander Blue Moon onthuld.

Decennialang werd er niet of nauwelijks naar omgekeken. De blik van ruimtevaartorganisaties was gericht op verre planeten en sterrenstelsels. Maar inmiddels is er weer volop belangstelling voor onze kosmische buur. Ook Jeff Bezos, eigenaar van Amazon, The Washington Post en ruimtevaartbedrijf Blue Origin, wil naar de maan. En wel met deze lander.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoewel Bezos geen exacte vluchtdata noemt, wil hij voor 2024 een zachte landing maken op de maan met Blue Moon, zoals de lander is gedoopt. Waarom hij deze deadline hanteert? De Amerikaanse vicepresident Mike Pense daagde de NASA in maart uit om over vijf jaar de eerste vrouw op de maan te zetten. Bezos, die met Blue Origin al drie jaar werkt aan de maanlander, denkt daarbij te kunnen helpen.

Toeren op de maan

Blue Moon is in staat 6,5 ton aan vracht mee te nemen die de maanlander met behulp van een kleine hijskraan op onze kosmische buur kan dumpen. Verder neemt het ruimteschip kleine satellieten mee die het tijdens de reis naar de maan naar de juiste bestemming brengt. En alsof het nog niet genoeg is, levert Blue Moon ook vier voertuigjes op het hemellichaam af om mee te toeren.

De maanlander moet worden uitgerust met de nieuwe motor BE-7, die Bezos eveneens gisterenavond aan de wereld liet zien. Deze motor heeft een stuwkracht van circa 40 kilonewton en werkt op vloeibare waterstof. De eerste test van de BE-7 staat gepland voor deze zomer.

Maanmannetjes

De topman sprak tijdens de onthulling verder over het oogsten van bronnen op de maan die energie kunnen leveren om op ieder moment terug naar de aarde te keren. Met zijn ruimtevaartbedrijf hoopt de rijke topman bovendien infrastructuur op onze natuurlijke satelliet aan te leggen voor kolonisatie. “Het is tijd om terug te keren naar de maan”, zei Bezos tijdens de presentatie van zijn Blue Moon dan ook. “En dit keer om er te blijven.”

Bronnen: Gizmodo, de Volkskrant

Beeld: Blue Origin

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes