Mag je een drone neerschieten?

André Kesseler

03-10-2014 16:00:58

Een man in het Amerikaanse New Jersey schoot deze week een uav van zijn buurman uit de lucht. En dat kan leiden tot een interessante juridische kwestie.

Toen een inwoner van Lower Township zijn drone over het in aanbouw zijnde huis van zijn buurman vloog, hoorde hij plots naar eigen zeggen een paar harde knallen en zag hij zijn onbemande ‘choppertje’ tegen de grond kletteren. Agenten van de Lower Township Police Department arresteerden vervolgens de 32-jarige Russell J. Percenti vanwege (vrij vertaald) vuurwapenbezit voor een onwettig doel en een criminele handeling. Maar is het neerschieten van een drone wel strafbaar?

Percenti gaat waarschijnlijk roepen dat de quadcopter zonder toestemming zijn terrein op vloog en dat hij dus het recht had om het ding uit de lucht te knallen. Alleen is het gebruik van geweld pas toegestaan als er sprake is van een directe dreiging (anders wordt postbode zijn wel een heel gevaarlijk beroep). Een overvliegende drone kun je dan vergelijken met een kat die jouw terrein oploopt; irritant misschien, maar geen bedreiging.

Gewapende drone

Aan de andere kant was de drone voorzien van een camera en dat maakt de vergelijking met een loslopend huisdier weer wat lastiger. Percenti zou kunnen piepen dat zijn privacy in het geding was of zelfs dat hij dacht dat de drone een wapen aan boord had.

Nu schiet Amerika weliswaar terroristen af met onbemande vliegtuigen als de MQ-9 Reaper, maar er zijn tot dusverre in de VS nog geen slachtoffers gevallen doordat burgertoestelletjes om zich heen begonnen te schieten. Toch hoeft dat niet belangrijk te zijn. Het is mogelijk om een drone uitrusten met een wapen en als Percenti alleen al dacht dat hij in gevaar was, kan dat in sommige gevallen genoeg zijn om hem vrij te pleiten. Gebeurt dat niet, dan wordt de schietgrage buurman waarschijnlijk veroordeeld voor het vernielen van persoonlijk eigendom.

Het geval wordt door veel mensen met belangstelling gevolgd. Als Percenti wordt vrijgesproken, kan het namelijk betekenen dat in de VS (of op z’n minst in New Jersey) geen enkele rondvliegende drone meer veilig is. En dan zou de toekomst er wel eens zo uit kunnen zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Popular Science / CBS News Philadelhia

Beeld: Youtube

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis