Man injecteert zaad om rugpijn te verhelpen

Karlijn Klei

19-01-2019 12:59:03

rugpijn

Een 33-jarige man spoot als ‘remedie’ tegen zijn rugklachten, meer dan een jaar lang, maandelijks een dosis sperma in zijn arm. En nee, dat verlichtte de pijn niet.

De meeste artsen zullen tijdens hun loopbaan een paar patiënten voorbij zien komen met een uniek, bijzonder of zelfs ronduit maf probleem. Een casus die onlangs in het Irish Medical Journal werd beschreven, valt zonder twijfel in die laatste categorie. Het rapport beschrijft hoe een man op het – werkelijk absurde – idee kwam om zijn zaad eens per maand in zijn arm te injecteren. Dat zou namelijk zijn chronische rugpijn verminderen. Het zal niemand verbazen – naast de man zelf misschien – dat deze ‘behandelwijze’, die hij al 18 keer had toegepast, totaal anders uitpakte.

Lees ook: Nieuwe long veroorzaakt pinda-allergie

Rugklachten

Volgens het rapport bezocht de 33-jarige man zijn arts vanwege hevige pijn in zijn onderrug. Hij bleek een geschiedenis van chronisch rugpijn te hebben, maar de klachten waren na intens tilwerk drie dagen eerder, sterk verergerd.

Toch was dat niet waar de artsen gek van opkeken. Toen de man werd gewezen op zijn rode, opgezwollen onderarm, gaf hij toe zichzelf daar maandelijks te injecteren met een dosis sperma. Zo’n 18 maanden lang bleek hij de zelfbedachte ‘behandelmethode’, waarvan hij overtuigd was dat het zijn rugklachten zou verminderen, al toe te passen.

Ontsteking

Helaas voor de man bevorderde de ‘remedie’ zijn gesteldheid niet. Het tegenovergestelde juist. Door de injectie – soms in een ader, soms in een spier – hoopte het goedje zich op in het onderhuidse weefsel. Daar had het een flinke bacteriële ontsteking (wondroos) veroorzaakt

Om het onderhuidse abces te bestrijden, kreeg de man, opgenomen in het ziekenhuis, een antibioticakuur. Na de behandeling kon hij, hopelijk na een tik op de vingers van de artsen, in goede gezondheid terug naar huis.

Doktertje spelen

Hoe de 33-jarige in hemelsnaam op het absurde idee kwam zichzelf met sperma te injecteren, is een raadsel. De artsen schreven in het rapport (gelukkig) geen zelfde casus in de medische literatuur te zijn tegengekomen. Zelfs toen ze het internet, waaronder niet-wetenschappelijk onderbouwde (en meer obscure websites) afspeurde, vonden de artsen niets waar de man zijn inspiratie uit gehaald zou kunnen hebben.

Je zou denken dat het vanzelfsprekend is, maar we zeggen toch maar; laat het ‘doktertje spelen’ alsjeblieft aan artsen over.

Bronnen: Irish Medical Journal

Beeld: Irish Medical Journal

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws