Aanschouw dit weekend meteorenzwerm Orioniden

Laurien Onderwater

20 October 2017 15:59

Orioniden

Al plannen voor je zaterdagavond? Cancel ze maar en ga naar buiten, want dit weekend bereikt de meteorenzwerm Orioniden zijn hoogtepunt.

Stargazers opgelet! Dit weekend word je getrakteerd op een meteorenregen. Deze Orioniden worden veroorzaakt door stofdeeltjes van komeet Halley (die eens in de 76 jaar voorbij de aarde scheert) die nu in botsing komen met de atmosfeer en dan verbranden. Resultaat: een ‘vallende ster’. De Orioniden bereiken hun maximum op 21 oktober. Morgen dus.

Halley

Volgens Weeronline zullen de meeste vallende sterren te zien zijn in de nacht van zaterdag op zondag om zes uur ‘s ochtends. Zo’n 37 meteoren per uur verschijnen dan aan de zuidelijke hemel, oftewel: één vallende ster per anderhalve minuut. Dus sla een avond doorzakken in de kroeg over en stap vroeg je bed uit om de vallende sterrenregen te aanschouwen (of je kijkt ernaar terwijl je van het plaatselijke café naar huis loopt).

Het enige jammere is dat Weeronline wolkenvelden voorspelt. Maar een pluspunt is dan weer dat het dit weekend Nieuwe Maan is, waardoor het extra donker is buiten. Vorig jaar was de maan veel feller en zorgde het lichter ervoor dat de meteoren veel minder zichtbaar waren. En mochten die wolkenvelden alsnog verschijnen dan kun je altijd nog hier via een livestream naar de vallende sterren kijken.

Bronnen: NASA, Weeronline

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws