Microbes spelen Pac-Man

Naomi Vreeburg

05-07-2016 13:00:22

Pac-Man

Deze eencelligen nemen de rol van Pac-Man op zich, terwijl ze achterna worden gezeten door meercellige organismen.

Wie heeft het niet gespeeld? Pac-Man, een klassiek computerspel dat voor het eerst in 1980 is uitgebracht. Sindsdien hebben we het gele happertje in onze harten gesloten. En nu zijn Noorse wetenschappers erin geslaagd een mini-versie te maken van het spelletje: met micro-organismen in de hoofdrol.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het labyrint van slechts een millimeter in doorsnede is gevuld met een voedzame vloeistof. Trilhaardiertjes en eencellige organismen van het geslacht Euglena spelen de Pac-Mans die de vloeistof opslurpen. De ‘spoken’ die ze achterna zitten, worden gespeeld door zogenoemde raderdieren. Deze meercellige organismen zijn een stuk groter dan de Pac-Mans.

Waarom Pac-Man?

Naast grappig, is dit natuurlijk best wreed. Maar de onderzoekers claimen een reden voor de opzet te hebben. Volgens hen is het een goede manier om het gedrag van zowel de prooi als het roofdier te bestuderen. Beter dan wanneer ze in een petrischaaltje zonder obstakels zwemmen.

Maar de wetenschappers geven ook toe dat ze de opzet van Pac-Man hebben gekozen om meer aandacht voor hun onderzoek te krijgen. En voor ons gevoel is dit de belangrijkste reden voor ze geweest.

Bronnen: IFL Science, The VergePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis