Mini Cheetah doet backflips

Laurien Onderwater

04-03-2019 12:59:56

MIT mini cheetah

Het nieuwste lid van de MIT-robotfamilie, Mini Cheetah, haalt alles uit de kast. Bekijk de beelden!

Denk je aan stoere, handige robots dan denk je aan de bots van Boston Dynamics of de acrobaten van Disney. Maar het Massachusetts Institute of Technology kan er ook wat van. Een tijdje geleden toonde het instituut Cheetah 3 die blindelings de trap op loopt en op tafels springt – allemaal op de tast. Maar het broertje van Cheetah 3 – Mini Cheetah – is ook niet vies van een paar trucjes. In een onlangs gepubliceerd filmpje is te zien hoe de kleine robot met het grootste gemak achterwaartse salto’s maakt.

Lees ook: 

Backflip

Zoals zijn naam al prijs geeft, is Mini Cheetah kleiner en vooral stukken lichter dan Cheetah 3. De robot weegt slechts 9 kilo, terwijl numero 3 maar liefst 41 kilo weegt, en beweegt zich voort met 2,45 meter per seconde (dat is nog geen 9 kilometer per uur). Dankzij zijn kleinere ontwerp is de Mini Cheetah een stuk behendiger.

Zo kan de androïde jachtluipaard pirouettes maken, zijn evenwicht bewaren wanneer hij van een mens een rotschop krijgt (niet leuk), en zichzelf weer overeind helpen als hij een keer omver is geduwd (ook al niet aardig). Maar het meest indrukwekkende is nog wel dat hij vanuit stilstaande positie een achterwaartse salto kan maken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toch is de kleinschalige cheeta verre van perfect. Zoals je in het filmpje kunt zien, landt hij niet altijd op zijn pootjes. Maar de robot is dan ook een onderzoeksproject. Hij zal dus niet zo snel deuren voor je openen, zoals SpotMini van Boston Dynamics doet.

Bronnen: New Atlas, Engadget

Beeld: MIT

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes