Mount Everest te zien via ’s werelds hoogste webcam

KIJK-redactie

11 October 2011 16:00

De hoogste webcam van de wereld is geplaatst in de Himalaya. De camera geeft beelden door van de Mount Everest, zodat wetenschappers de gevolgen van de klimaatverandering kunnen zien.

Je hoeft de Mount Everest niet meer te beklimmen om hem te zien. Lui op je stoel gaan zitten en je computer aanzetten is voortaan genoeg. Wetenschappers hebben namelijk een webcam geplaatst op een hoogte van 5675 meter, tegenover de berg.

Het apparaatje is ontwikkeld door de Duitse firma Mobotix. Het werkt op zonne-energie en kan temperaturen tot -30 graden Celsius weerstaan. De camera staat ruim een kilometer hoger dan de vorige recordwebcam. Die bevindt zich op 4389 meter hoogte bij de berg Aconcagau in Argentinië. “We wilden graag een nieuw record halen”, zegt Giampietro Kohl van het onderzoeksteam. “Daarom hebben we er maanden over gedaan om het systeem te ontwikkelen en te testen.”

De camera is overigens niet alleen bedoeld om een record binnen te slepen. De betrokken wetenschappers willen ook aan de hand van deze beelden zien wat voor effect de verandering van het klimaat heeft op het hoogste punt van de wereld.

De werktijden van de camera zijn van zes uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds, Nepalese tijd. In onze tijd is dat in de zomer van 02.15 tot 14.15 uur en in de winter van 1.15 tot 13.15 uur. In deze periodes kun je live meekijken naar de Mount Everest. Elke vijf minuten wordt het beeld geüpdate.

Bronnen: AFP via PhysOrg.com, CBS News, GizMag

Beeld: Joe Hastings/CC BY 2.0


Meer Nieuws