Muziek gemaakt van botsende deeltjes

Naomi Vreeburg

29-05-2016 13:00:13

LHC restwarmte

Met de juiste technieken kunnen de taferelen die zich afspelen in de LHC worden omgetoverd tot de lekkerste beats.

Vorige maand liet Rolf Hut weten dat de Large Hadron Collider best als regenmeter kan worden gebruikt. Onderzoekers aan het MIT hebben er weer heel andere plannen mee, die ze inmiddels hebben uitgevoerd. Zij gebruiken de deeltjesversneller namelijk als muziekinstrument door gebruik te maken van de botsende deeltjes. En dat klinkt zo:

Het stuk hierboven lieten de onderzoekers horen tijdens het Montreaux Jazz Festival in 2015, maar ze hebben inmiddels een website gemaakt waar je de LHC live kunt horen performen. Als er op het moment geen deeltjes tegen elkaar aan knallen, worden recente botsingen ten gehore gebracht.

Maar hoe gebeurt dit? De data worden verzameld uit het grote LHC-experiment ATLAS. Wanneer de deeltjes botsen, wordt dit geluid opgevangen. Vervolgens wordt het geluid gefilterd en zo gerangschikt dat we de toonhoogtes kunnen oppikken. De onderzoekers gooiden er vervolgens verschillende sausjes overheen zodat je de botsingen in de stijlen House, Cosmic en Suitar Samba kan horen.

Bron: GizmagPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar