Mysterie achter schapendrijven ontrafeld

KIJK-redactie

27-08-2014 09:00:49

Jarenlang was onbekend hoe schaap-honden hun kudde precies bijeen houden. Dit mysterie is nu ontrafeld.

Sommige getrainde honden houden met gemak een kudde van 80 schapen bijeen. Maar hoe doen ze dit? Dit was jarenlang een raadsel, maar lijkt nu opgelost te zijn door onderzoekers van de Uppsala Universiteit. Zij ontdekten dat de honden hier slechts twee simpele regels voor gebruiken. Deze ontdekking kan leiden tot de ontwikkeling van robots die kunnen leren om vee bijeen te houden of juist dieren te verdrijven van hun gebied.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van geavanceerde GPS-systemen die op de rug van 46 schapen en van de hond werden geplaatst. De gegevens konden worden afgelezen op een computer, zodat de onderzoekers de bewegingen van de dieren konden volgen. Hiervan werd vervolgens een model gemaakt.

De schapen met GPS-systemen op hun rug.

De schapen met GPS-systemen op hun rug.

Op basis hiervan concludeerden de wetenschappers dat de hond slechts twee simpele regels gebruikt om de onwillige schapen bijeen te houden. Allereerst letten ze erop dat er geen dier afdwaalt. Wanneer de afstand tussen een schaap en de rest van de kudde te groot wordt, komt de hond in actie. Hij haalt het dier op en brengt hem terug. De tweede regel is dat wanneer de kudde bijeen is, ze vooruit moeten worden gedreven en niet stil mogen staan.

Als dit model kan worden geprogrammeerd in robots kunnen zij verschillende taken uitvoeren, zoals het onder controle houden van een mensenmenigte, het opruimen van een grote ruimte en het weghouden van ongewilde dieren bij een bepaald gebied.

Bronnen: Journal of the Royal Society, Natural Environment Research Council via Eurekalert!

Tekst: Naomi Jansen

Beeld (Header): Darwinek/CC BY-SA 3.0/ Beeld (Schapen): A.J. Morton

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis