Mysterie van de dode vogels opgelost?

André Kesseler

11 January 2011 10:00

Toen er in de VS vijfduizend dode vogels werden gevonden, dachten sommigen meteen aan geheime wapens, UFO’s of pesticiden. Maar er is waarschijnlijk een veel eenvoudigere verklaring.

Op nieuwjaarsdag werden er in de Amerikaanse staat Arkansas vijfduizend dode epauletspreeuwen (Agelaius phoeniceus) gevonden en nog eens vijfhonderd in de staat Louisiana. Melanie Driscoll, als bioloog verbonden aan de Amerikaanse variant van onze Vogelbescherming, deed er onderzoek naar en ontdekte geen aanwijzingen dat er bacteriële infecties of giftige stoffen in het spel waren.

Wel vond Driscoll bij de vogels verwondingen aan de borst en de kop. Dat, gekoppeld aan ooggetuigenverklaring dat er in de buurt van een spreeuwenkolonie professioneel vuurwerk was afgestoken, bracht haar al snel naar een logisch klinkende conclusie. Volgens haar zijn de vogels in paniek lager dan normaal weggevlogen en daarbij tegen flatgebouwen, telefoonpalen en andere obstakels geknald. In Louisiana was er sprake van een vergelijkbare situatie.

Overigens vindt Driscoll het aantal dode vogels niet zo schokkend. In een interview met The New York Times zegt de bioloog: “In de VS sterven jaarlijks zo’n 5 miljard vogels. Statistisch gezien komt het dan voor dat er in één keer grote groepen vogels doodgaan.”  Daarnaast zegt ze dat er meer dan 200 miljoen epauletspreeuwen zijn, die vliegen in groepen van 100.000 tot 2 miljoen dieren. “Dus vijfduizend klinkt als een groot getal, maar dat is relatief.”

Bronnen: New York Times

Beeld: Jerry Segraves


Meer Nieuws