NASA-app vindt optimale vliegroute

Naomi Vreeburg

25-09-2015 16:00:45

De nieuwe software van NASA is ontwikkeld om vliegtijd te verkorten en zo brandstof te besparen.

Een systeem dat uiteindelijk een paar minuten van de vliegtijd weet af te snoepen. Dit klinkt niet heel boeiend voor jou als passagier, maar voor vliegmaatschappijen is dit wel van belang. Aangezien er elke dag tienduizenden vliegtuigen door de lucht razen, kan het totale brandstofverbruik op deze manier omlaag worden gebracht. NASA heeft nu een ‘app’ ontwikkeld die het klusje moet klaren.

Meest optimale route

De applicatie genaamd Traffic Aware Planner (TAP) moet dit realiseren door piloten via snellere routes te laten vliegen. TAP is daartoe verbonden met het informatiesysteem van het vliegtuig. Hieruit haalt hij informatie over onder andere de positie, snelheid en vliegroute van het toestel. Aan de hand van deze gegevens kan de software berekenen of de piloot zijn route of hoogte moet aanpassen. Dit geeft het systeem via een tablet door aan de bestuurder van het vliegtuig.

Als er toegang tot internet in de cockpit is, kan de app ook nog informatie over de weersomstandigheden verkrijgen om de route nog efficiënter uit te stippelen. TAP is bovendien verbonden met het ADS-B-systeem, dat wordt gebruikt om de positie van andere vliegtuigen te checken. Zo zou het systeem kunnen voorkomen dat toestellen botsen door een eventuele routeverandering.

Vier minuten

De software is nu twee keer getest aan boord van de Piaggio P180 Avanti. Tijdens een vlucht van Virginia naar Kentucky gaf het systeem een routeverandering aan. Deze switch scheelde uiteindelijk vier minuten in vliegtijd.

De komende drie jaar zullen twee passagiersvliegtuigen – Virgin America en Alaska Airlines – de software verder testen.

Bron: NASAEngadgetPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws