NASA test supersonische parachute

André Kesseler

14-04-2014 13:00:08

De Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD) wordt misschien in de toekomst gebruikt om zware spullen zachtjes op Mars te laten landen. Dat moet dus wel even goed worden getest – en zo’n proef levert spectaculaire beelden op.

De NASA gebruikt al sinds het begin van de ruimtevaart parachutes om allerlei ruimtevaartuigen een rustige en veilige landing te laten maken. Die werden altijd getest in grote windtunnels, maar er gaan tegenwoordig zulke zware vrachten omhoog en de Mars-atmosfeer is zo dun dat er verschillende systemen nodig zijn om de vaart eruit te halen.

Twee van deze LDSD’s zijn een soort ballonachtige remsystemen die worden opgeblazen zodat de snelheid door de verhoogde luchtweerstand wordt teruggebracht van Mach 3,5 (4300 km/u) tot Mach 2 (2450 km/u). Vervolgens wordt een speciale parachute ontvouwen die het hele zaakje vertraagt tot zo’n 320 km/u, waarna remraketjes de rest doen. De parachutes die daarvoor nodig zijn, hebben een middellijn van meer dan 30 meter en die passen domweg niet in de bestaande windtunnels. Daarom moest men op zoek naar een manier om ze in de buitenlucht te beproeven.

De ‘ingrediënten’ daarvoor zijn een superparachute, een helikopter, en een soort slee met raketaandrijving. Check het hip and happening filmpje hieronder om te zien hoe dat wordt gedaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: NASA

Beeld: NASA/JPLPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws