NASA verliest contact met Pluto-sonde New Horizons

Naomi Vreeburg

06-07-2015 13:00:19

Dit weekend raakte New Horizons na een storing in een veilige modus. Maar morgen zal de ruimtesonde weer aan het werk gaan.

De schrik moet de NASA zaterdag even om het hart zijn geslagen. Toen verloor de ruimtevaartorganisatie de verbinding met New Horizons, de sonde die over acht dagen langs de dwergplaneet Pluto en zijn manen moet scheren en waar we in KIJK 6/2015 uitgebreid aandacht aan hebben besteed. Gelukkig werd het contact na 81 minuten hersteld en is het probleem inmiddels vastgesteld.

Het ruimtescheepje merkte zelf op dat er iets niet helemaal volgens plan verliep. Vervolgens switchte New Horizons van de hoofdcomputer naar de back-up-computer, waardoor hij in een veilige modus belandde. In deze stand kan hij geen wetenschappelijk onderzoek doen en ook geen foto’s maken.

NASA is druk bezig geweest de fout te achterhalen, maar dit is op 4,76 miljard kilometer afstand tot het ruimtescheepje geen fluitje van een cent. De communicatie van de aarde naar New Horizons en weer terug duurt namelijk zo’n negen uur.

Toch kon de NASA vandaag al laten weten dat het probleem niet door een fout in de hard- of software van de sonde werd veroorzaakt, maar door een fout in de opdrachtenreeks die New Horizons uitvoerde ter voorbereiding op de flyby.

Morgen zal de sonde zijn werk weer voortzetten. Ruim op tijd voor zijn scheervlucht op 14 juli dus.

Meer weten over New Horizons? Lees hier hoe hij in december werd gewekt.

Bronnen: NASA, AstroblogsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws