‘Neuraal netwerk laat gamekarakters beter bewegen’

Naomi Vreeburg

04-05-2017 13:00:37

gamekarakters

Nooit meer houterige gamekarakters dankzij een nieuwe methode van Schotse onderzoekers? 

We zijn van ver gekomen als het gaat om het besturen van een gamekarakter. Waar ze eerst als robots liepen, zijn de personages zich steeds menselijker en realistischer gaan bewegen. Maar het kan natuurlijk altijd nóg beter, zo dachten onderzoekers Daniel Holden – van de University of Edinburgh – en zijn collega’s.

On the fly

Tegenwoordig zijn de meeste acties in games gebaseerd op een setje voorgeprogrammeerde bewegingen. Deze moeten soepel worden gecombineerd, afhankelijk van de setting. Maar omdat er tegenwoordig zoveel verschillende acties kunnen worden uitgevoerd door een karakter en er veel verschillende omgevingen zijn, verloopt dit niet altijd zo smooth. Een voorbeeld hiervan uit de game Mass Effect.

De onderzoekers werken echter met een neuraal netwerk, een computerprogramma dat zichzelf leert om (nieuwe) acties te creëren. “In plaats van te kiezen uit een voorgeprogrammeerde clip, genereert ons systeem animaties on the fly op basis van user input”, vertelt Holden. Deze input kan bijvoorbeeld de vorige beweging van gamekarakters zijn of de geometrie van een gamescene.

Demo

Hieronder kun je een demo bewonderen, gemaakt met het neurale netwerk. Of de nieuwe methode daadwerkelijk gaat worden gebruikt in de game-industrie is nog maar de vraag, maar er is in ieder geval hoop dat karakters in Mass Effect er in de toekomst niet meer ‘twerkend’ bijlopen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Motherboard, GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes