Nieuw record op Wall of Death

André Kesseler

29-03-2016 13:00:37

De Brit Guy Martin verbrak maar liefst twee keer het snelheidsrecord op de steile wand.

De Wall of Death is een kermisattractie waarbij stuntmensen met karts of motoren rondjes rijden op een tonvormige verticale wand. Guy Martin haalde op zo’n zogenoemde silodrome in een eerste poging een snelheid van 113,2 kilometer per uur en ging daar in een volgende run ruim overheen tot 125,77 kilometer per uur.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Normaal gesproken heeft de ton maar een diameter van 8 tot 10 meter, maar daarin zijn dat soort snelheden domweg niet haalbaar, omdat de g-krachten dan te hoog oplopen. De Wall of Death voor deze recordpoging was met een middellijn van 36,8 meter dan ook een stuk groter. Toch liepen de krachten bij zijn laatste poging nog op tot 6 g; ongeveer evenveel als astronauten te verduren krijgen als ze in een raket omhoog worden geschoten.

Overigens wil Martin zijn record nog scherper stellen. Zijn ambitie ligt op 100 mijl ofwel 160,9 harde kilometertjes per uur.

Bronnen: Popular MechanicsThe GuardianPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis