Nieuwe dinosaurus lijkt op helse kip

KIJK-redactie

21-03-2014 11:00:09

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Ze noemden het dier Anzu wyliei, maar gaven hem de bijnaam ‘kip uit de hel’.

Onderzoekers hebben in North en South Dakota in 66 miljoen jaar oude stenen fossielen gevonden. Samen vormden ze bijna een heel skelet, dat bij een nieuwe dinosaurussoort bleek te horen. Die doopten ze Anzu wyliei, naar Anzu, een vogelachtige demon uit de mythologie en Wylie, de kleinzoon van een van de onderzoekers.

Kip uit de hel

De dinosaurus was 3,5 meter hoog en woog meer dan 200 kilogram. Hij had een snavel en een kuif op zijn hoofd en zijn nek en achterpoten waren lang en dun. Ook had hij grote, scherpe klauwen en een lange staart.

Hoewel van het dier alleen botten zijn gevonden, nemen de onderzoekers aan dat hij veren had. Ze hebben namelijk eerder verwante soorten gevonden die ook veren hadden. De onderzoekers noemen het dier daarom ‘kip uit de hel’.

Unieke kans

Onderzoekers zien de vondst als een unieke kans om de Caenagnathidae te bestuderen; de familie waar Anzu Wyliei bij hoort. Het is namelijk het meest complete lid van deze familie dat ooit is gevonden. “Na bijna honderd jaar zoeken, hebben we eindelijk fossielen gevonden die laten zien hoe deze dieren er van top tot teen uitzagen. En ze zien er nog gekker uit dan we ons hadden voorgesteld”, zegt Matthew Lamana, de paleontoloog die het onderzoek leidde.

Bronnen: PLOS ONE, University of Utah, Carnegie Museum of Natural History, Smithsonian Museum of Natural History en PLOS ONE via EurekAlert!

Beeld: Mark Klingler/Carnegie Museum of Natural HistoryPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis