Nieuwe, herbruikbare raket onthuld

Naomi Vreeburg

14-09-2016 10:00:32

Amazon-topman Jeff Bezos heeft het ontwerp van een grote, nieuwe, herbruikbare raket gepresenteerd.

Een lekker gevoel voor timing heeft Jeff Bezos, CEO van ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Bijna twee weken nadat de Falcon 9-raket van SpaceX ontplofte, heeft hij het ontwerp onthuld van een nieuwe, herbruikbare raket. En Blue Origin laat er geen gras over groeien: het eind van dit decennium moet de raket de lucht in worden geschoten.

95 meter

Bezos heeft het nieuwe speeltje de naam ‘New Glenn’ gegeven, vernoemd naar de Amerikaanse astronaut die als eerste een rondje om de aarde vloog John Glenn. Nu ja, speeltje. De New Glenn wordt een gigant: ongeveer 95 meter in hoogte en 7 meter in diameter. Dat is 15 meter groter dan de raket Falcon Heavy, waar SpaceX momenteel aan werkt.

herbruikbare raket

Verder is de nieuwe raket uitgerust met zeven BE-4s, de motors die Blue Origin nu aan het ontwikkelen zijn. Samen moeten ze een stuwvermogen van 16,8 megaNewton hebben. Bijna 15 keer zoveel als de vier motoren van de Airbus A380, het grootste luchtwaardige passagiersvliegtuig ter wereld, samen produceren.

Een of twee trappen

Afhankelijk van zijn missie heeft New Glenn een of twee trappen. Met één trap kan de raket satellieten en mensen in de Low Earth orbit – een baan om de aarde tot een hoogte van 160 kilometer – brengen. Maar met behulp van twee trappen kan New Glenn deze grens overschrijden, zo laat Bezos weten.

Meer over herbruikbare raketten vind je in KIJK 10/2016, in de winkel te vinden vanaf 22 september tot en met 19 oktober.

Bronnen: The VergeNewAtlas

Beeld: Blue OriginPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar