Nobelprijs vrede naar campagne afschaffen kernwapens

Laurien Onderwater

06 October 2017 11:44

nobelprijs vrede

Zojuist is de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons uitgeroepen tot winnaar van de Nobelprijs voor de vrede 2017.

“We leven in een wereld waar de dreiging van het gebruik van kernwapens groter is dan ooit.” Om die reden heeft de Nobelcomité de Nobelprijs voor de vrede dit jaar toegekend aan de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). De organisatie ontvangt de prijs voor zijn werk om de aandacht te vestigen op de catastrofale gevolgen voor de mens als kernwapens worden ingezet, en voor zijn inspanningen om een verbod op het verdrag van dergelijke wapens op te stellen.

ICAN

ICAN is een groot samenwerkingsverband dat in 2007 is opgericht en telt inmiddels 468 partners uit ruim 100 verschillende landen. ICAN zet zich hard in om op internationaal niveau kernwapens te verbieden. Hun grootste argument: het onacceptabele lijden van mensen als gevolg van een nucleaire oorlog.

Eerder dit jaar hebben 122 landen op een vergadering van de Verenigde Naties een akkoord gesloten op het verbod van kernwapens. Gek genoeg was Nederland het enige land dat toen tegenstemde, want dat zou ingaan tegen de verplichtingen die Nederland heeft tegenover de NAVO. De negen grootmachten op het gebied van kernwapens – China, Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea – kwamen überhaupt niet opdagen.

“Met de vredesprijs van dit jaar doen we daarom ook een beroep op deze staten om serieuze onderhandelingen te starten met het oog op de geleidelijke, evenwichtige en zorgvuldige bewaking van de bijna 15.000 kernwapens ter wereld,” aldus het Nobelcomité.

Drie eisen

In het testament van Alfred Nobel stond dat de Nobelprijs voor de vrede alleen mag worden gewonnen indien de genomineerde:

  1. het broederschap tussen landen bevordert;
  2. ontwapening en wapencontrole bevordert;
  3. het houden van vredescongressen bevordert.

Volgens het Nobelcomité voldoet de ICAN aan alle drie deze eisen en mogen ze zich daarom de terechte winnaar van de vredesprijs 2017 noemen.

Bron: persbericht Nobelprize.org (pdf)

Lees ook: Nobelprijs vrede voor Colombiaanse president

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws