Opsporing Verzocht-jasje

André Kesseler

28-10-2014 16:00:23

Er zijn mensen die de hele dag met hun mobiele telefoon foto’s maken. Maar het kan nog gekker: met het camerajasje.

Een camerajasje is gemaakt door Kim Yong Hun en Shin Seung Back, een stel artiesten uit Seoel die samenwerken onder de fantasievolle naam Shinseungback Kimyonghun. Het idee erachter is dat, wanneer je wordt bedreigd, je jezelf niet met geweld hoeft te verweren, maar dat je dat met informatie doet. Met andere woorden; je beschermt jezelf door jouw aanvallers fotografisch vast te leggen.

ssbkyh_aposematic_jacket_04

In de mouw van het jasje zit een knop verborgen. Als je daar op drukt, maken de camera’s die op allerlei plekken op het jasje zijn aangebracht samen een panoramische opname van de omgeving. Het is de bedoeling dat de aanvallers door al die cameraatjes worden afgeschrikt, maar als ze toch doorgaan, krijgen ze te maken met een soort ‘instant Opsporing Verzocht.’ Die foto wordt namelijk automatisch naar een voor iedereen toegankelijke website ge-upload, zodat de belagers meteen digitaal aan de schandpaal worden genageld.

ssbkyh_aposematic_jacket_panorama_gif

Hun en Back noemen hun creatie het Aposematic Jacket. De naam is afgeleid van het aposematisme, een afschrikkingsstrategie van dieren die felle kleuren gebruiken als waarschuwing voor vijanden dat ze giftig of gevaarlijk zijn, terwijl dat niet zo is.

Geinig idee wel. Alleen hebben wij toch liever een jasje met een handig verborgen zakje waar een honkbalknuppel in past.

Bron: Wired

Beeld: Shinseungback KimyonghunPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis