‘Optische borstel’ maakt foto’s zonder lens

Laurien Onderwater

16-02-2016 09:00:44

Optische borstel

Onderzoekers hebben een beeldvormingssysteem ontwikkeld dat gebruikmaakt van optische vezels die vrij kunnen bewegen. Dit maakt veel grotere beelden dan zijn voorganger.

MIT-onderzoekers hebben een nieuwe manier uitgevonden om beelden vast te leggen: een ‘optische borstel’. Deze bundel van optische vezels kan vrij bewegen, waardoor hij grotere foto’s kan nemen. En daar komt geen lens aan de pas. De optische borstel kan onder andere worden gebruikt om een betere blik te werpen in het menselijk lichaam.

Werking

Het gebruik van optische vezelbundels is op zich niet nieuw. De bundels zijn populair omdat ze erg flexibel zijn, tegen hoge temperaturen kunnen en tegen extreme druk bestand zijn. Maar de vezelbundels van nu zitten aan elkaar vast, waardoor ze nauwelijks kunnen bewegen. En dat levert een klein beeld op.

Bij de nieuwe techniek zitten 1100 vezels met één uiteinde vast aan een reeks fotosensors, terwijl ze aan de andere kant vrij kunnen bewegen. Terwijl ze dit doen, verzamelen de uiteindes licht en geven dit door aan een reeks fotodetectors. Dit resulteert in een veel groter beeld.

‘Time of flight’ 

Normaal gesproken zou de beweeglijkheid van de vezels een vaag beeld opleveren. De MIT-onderzoekers maken echter gebruik van een techniek genaamd time of flight. Door de verschillende tijdstippen te meten waarop een lichtflits de fotodetector bereikt, kan het apparaat de plek van de vezels bepalen. Onderstaande afbeeldingen tonen hoe de vezels het beeld van een hartje projecteren.

Optische borstel afb

De optische vezels kunnen in verschillende velden worden ingezet. In de medische sector kunnen ze helpen bij het ontwikkelen van kleinere endoscopen, waarmee artsen in het lichaam kunnen kijken. Daarnaast kunnen de vezels beelden maken in troebele vloeistoffen, wat handig is om bijvoorbeeld olievelden in kaart te brengen. Een klein apparaat met een grote impact dus.

Bronnen: Nature Scientific Report, Gizmag, Livemint, MIT News

Beeld: GizmagPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws