Huid uit de printer stap dichterbij

KIJK-redactie

30-11-2013 13:00:31

Op het gebied van geneeskunde gaan de ontwikkelingen erg snel. Wetenschappers hebben nu een stap in de goede richting gezet op het gebied van het printen van de huid.

“Deze mevrouw heeft een nieuwe huid nodig voor haar bovenarm. Zou jij even naar de printer willen lopen?” Bovenstaande zin kan binnenkort zo worden uitgesproken in een ziekenhuis. Britse wetenschappers werken namelijk aan een perfect lapje kunsthuid dat zo uit de printer komt rollen!

Natuurlijke huid

Een stukje namaakhuid maken is op zich niet zo’n probleem, maar het is de kunst om de huid in allerlei verschillende soorten licht natuurlijk te laten lijken. Bovendien is elke huid uniek door allerlei moedervlekjes, rimpels, en adertjes. Wetenschappers van de universiteiten van Manchester en Liverpool werken nu samen aan een manier om de huid van bijvoorbeeld een brandwondenpatiënt perfect na te maken.

De eerste stap is het ontwikkelen van een 3D-camerasysteem waarmee alle kenmerken van de huid, zoals kleur en textuur, onder allerlei verschillende lichtomstandigheden kunnen worden vastgelegd. Op basis daarvan zou een speciale 3D-printer vervolgens een synthetische, niet van echt te onderscheiden huid kunnen produceren.

Op dit moment wordt er bovendien een database aangelegd met foto’s van verschillende soorten huid. Daarmee kan ook huid worden geprint in afgelegen gebieden waar gekalibreerde 3D-camerasystemen niet voor handen zijn.

Het ‘huidprintonderzoek’ dat duurt ten minste nog drie jaar. Wanneer de eerste huidprintjes uit de printer rollen, dat is nog onduidelijk.

Bronnen: University of Liverpool, DVICE

Beeld: Fripp DesignPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws