‘Oude laptopaccu’s leveren stroom aan krottenwijken’

Naomi Vreeburg

08 December 2014 13:00

De accu’s uit oude laptops hebben nog genoeg energie om huizen in krottenwijken van stroom te voorzien, zo meldt het IBM.

December is weer aangebroken en in deze maand wordt er altijd wat harder nagedacht over manieren om minderbedeelden te helpen. Zo ook door het IBM in India. Een groep wetenschappers heeft in dit land een manier gevonden om oude laptopaccu’s om te toveren in licht- en stroombronnen voor mensen die de winter door moeten komen zonder elektriciteit.

UrJar

Allereerst werd getest hoeveel energie afgedankte accu’s kunnen leveren. De onderzoekers ontdekten dat 70 procent van de laptopaccu’s nog genoeg stroom kan opwekken om LED-verlichting een jaar lang voor meer dan vier uur per dag te laten branden.

Vervolgens werd er een prototype, genaamd UrJar, ontwikkeld. Dit is een box die is uitgerust met lithium-ion-cellen van de oude accu’s en hiermee apparaten kan aandrijven die weinig energie nodig hebben, zoals een gloeilamp en een telefoonoplader. De onderzoekers hopen met hun systeem 400 miljoen mensen in India te kunnen helpen.

E-waste

Tegelijkertijd zou hiermee een milieuprobleem kunnen worden aangepakt: e-waste. Alleen al in de Verenigde Staten worden dagelijks 142.000 computers weggegooid – zo’n 50 miljoen per jaar. De onderzoekers hopen dat de accu’s nu eens niet op de vuilnishoop belanden, maar bij hen, zodat ze steeds meer mensen kunnen helpen. Als dat geen fijne kerstgedachte is…

Bronnen: Rapport IBM (pdf), BBC News, Popular Science


Meer Nieuws