Oude mensen ruiken best lekker

KIJK-redactie

03-06-2012 13:00:36

Leeftijd schatten is soms een riskante bezigheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen aan de hand van lichaamsgeur vrij goed kunnen bepalen hoe oud iemand is.

Dieren gebruiken lichaamsgeur om elkaar en hun kroost te herkennen. De chemische samenstelling verandert met leeftijd en stelt muizen bovendien in staat oudere van jongere soortgenoten te onderscheiden. Onderzoekers aan het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia wilden weten of mensen dat ook kunnen.

Voor het onderzoek verzamelden de wetenschappers T-shirts van mensen uit verschillende leeftijdscategorieën. De T-shirts, waar vijf nachten in was geslapen, werden vervolgens beoordeeld door proefpersonen. Deze moesten aangeven hoe plezierig de geur en de intensiteit was. Daarnaast moesten ze de leeftijden aangeven en welk shirt bij de oudste persoon hoorde.

Andere kwaliteiten

De proefpersonen waren in staat okselgeuren in de leeftijdscategorie van 75 tot 95 jaar te onderscheiden van de jonge (20-30 jaar) en middelbare (45-55 jaar). Ze roken geen verschil tussen jonge en middelbare oksels. De geur van mannen werd als intens en onplezierig ervaren, terwijl die van oude mensen het meest neutraal was.

Volgens Johan Lundström, één van de onderzoekers, hebben oude mensen een kenmerkende oksellucht, die jongere mensen niet echt onplezierig vinden. “Dat is verbazend,” zegt Lundström, “omdat oude-mensen-lucht niet bekend staat als de meest prettige geur. Maar het is mogelijk dat andere bronnen van lichaamsgeur, zoals adem en huid veel minder prettige kwaliteiten bezitten.”

Bronnen: PLoS ONE, Monell Chemical Senses Center via EurekAlert!

Beeld: rq?/CC BY-SA 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws