PET-boot vaart deze maand uit

André Kesseler

09 March 2010 13:00

Op dit moment wordt de Plastiki, een boot van plastic flessen, nog getest in de San Francisco Bay. Maar als alles volgens plan verloopt, begint kapitein David de Rothschild deze maand aan zijn tocht naar Australië.

Er wordt sinds oktober vorig jaar aan de Plastiki gebouwd. Inmiddels ligt er in San Francisco een volledig recyclebare, 20 meter lange catamaran die voornamelijk is opgetrokken uit hergebruikt polyethyleen.

Het drijfvermogen is afkomstig van ongeveer 12.000 gebruikte PET-flessen van elk twee liter. Die zijn stuk voor stuk platgedrukt en vervolgens gevuld met 12 gram droogijs, waarna de doppen op de flessen werden gesmolten. Als het droogijs in gasvorm overgaat, komen de flessen door de vrijgekomen kooldioxide onder druk te staan. Ook het zeil en de stuurhut zijn van PET-flessen gemaakt, en de mast van gebruikte aluminium irrigatiepijpen.

Zonnepanelen en twee fietsen (waar de bemanning tijdens de overtocht op kan trainen) zorgen voor de elektriciteit aan boord. Met gunstige wind kan de Plastiki ruim 300 kilometer per dag afleggen. Dat betekent dat de trip ongeveer honderd dagen in beslag gaat nemen.

De Rothschild, nakomeling van de beroemde bankiersfamilie (zie de Complot! van KIJK 2/2010), wil met zijn plastic boot aandacht vragen voor de gigantische hoeveelheid troep die elk jaar in de oceanen wordt gedumpt. De trip gaat dan ook door het oostelijke deel van de zogenoemde North Pacific Gyre of de Great Pacific Garbage Patch, een stroming in de Grote Oceaan waarin veel drijvend afval in een gigantische cirkel ronddraait.

Volg de Plastiki op deze site.

Bronnen: New York Times

Beeld: The Plastiki Expedition


Meer Nieuws