Picture Perfect: bouwende bots

Naomi Vreeburg

21-10-2019 08:59:10

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: mechanische bouwlui aan het werk.

We weten dat beelden van sterren, dieren en microscoopplaten zich uitstekend lenen voor deze online rubriek. Maar sommige foto’s van robots misstaan ook zeker niet, zo wordt nu maar weer eens bewezen. De exemplaren die je hier kunt bewonderen, ontwikkeld door onderzoekers van het MIT, zijn in staat kleine structuren te bouwen. De robots heten allemaal BILL-E.

BILL-E heeft de vorm van een arm, met een scharnier in het midden. Aan beide kanten van de arm, bezit de robot gereedschappen om zich aan blokken vast te klampen. Deze blokken noemen de onderzoekers voxels. Hiermee kan BILL-E zelf constructies bouwen of samen met ‘soortgenoten’.

BILL-E GIF 1

Geen navigatie

De mechanische bouwers zijn niet uitgerust met geavanceerde navigatiesensors om te achterhalen waar ze de volgende voxel moeten plaatsen. De robots moeten alleen weten waar ze zijn ten opzichte van het bouwblok waar ze op dat moment mee werken. Als ze vervolgens aan de slag gaan met een andere voxel, wordt de informatie over hun positie geüpdatet.

Kortom: de beauty én de brains:

Bronnen: IEEE Robotics, New Atlas, Engadget

KIJK 11-2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's