Picture Perfect: vrolijk ruimtekiekje

Laurien Onderwater

12 November 2018 08:30

Hubble

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: ruimtetelescoop Hubble nam een wel erg vrolijke foto.

Herinner je je de jaarlijkse schoolfoto nog? Een beetje onwennig zat je op een krukje en de fotograaf haalde allerlei capriolen uit om je aan het lachen te maken. “Say cheese!” of “Lach eens naar het vogeltje!”

Maar NASA’s ruimtetelescoop Hubble hoefde helemaal geen moeite te doen om een vrolijk kiekje te schieten. Tijdens zijn sterrenjacht stuitte hij per toeval op deze smiley bestaande uit drie sterrenstelsels en legde hem vast met zijn Wide Field Camera 3.

Vergrootglas

Het mondje van de smiley is eigenlijk een optische illusie en is veroorzaakt door een zogenaamde zwaartekrachtlens. Dit is het effect waarbij verafgelegen objecten worden vergroot door de zwaartekracht van tussenliggende objecten. Je kunt een zwaartekrachtlens als een soort kosmisch vergrootglas beschouwen.

Deze foto bewijst maar weer dat wanneer we naar de ruimte staren, de ruimte soms terug lacht.

Bron: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws