Picture Perfect: onstuimige Jupiter – deel 2

Laurien Onderwater

11-03-2019 08:59:25

Jupiter Juno

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een foto van Jupiter om in te lijsten.

Wederom is het ruimtesonde Juno gelukt om een prachtig kiekje van Jupiter naar de aarde te sturen. Het ruimtescheepje komt dankzij zijn elliptische baan om de gasreus elke 53 dagen dichterbij dan gewoonlijk. En die close flyby’s zorgen voor bizar mooie foto’s van de planeet.

Het gebied op onderstaande foto is ongeveer 55 graden vanaf de evenaar te vinden op het noordelijk halfrond. Het beeld werd geschoten op 12 februari, tijdens Juno’s achttiende scheervlucht, toen de sonde ongeveer 13.000 kilometer boven het wolkendek van Jupiter zweefde.

Lees ook: Picture Perfect: Onstuimige Jupiter – deel 1

Klik op de afbeelding om hem te vergroten. © NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Sommige nieuwssites vinden het kiekje op een schilderij van Van Gogh lijken. Hoewel ik het daar niet helemaal mee eens ben, is deze foto van een onstuimige Jupiter er wel eentje om in te lijsten.

Bronnen: IFLScienceCNN

Beeld: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's