Picture Perfect: de Poolster als middelpunt

Naomi Vreeburg

30-07-2018 08:59:51

poolster

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: sterrenhemel zoals je hem niet bent gewend.

Ieder jaar levert-ie weer prachtige platen op: de Insight Astronomy Photographer of the Year-wedstrijd. En hoewel de winnaars pas in oktober – als die mooie zomer weer voorbij is – worden gekozen, verscheen er onlangs al een shortlist van foto’s die meedingen om de eerste prijs. En daar is dit schitterende shot er één van.

Deze plaat is door de Amerikaan Jake Mosher geschoten in het noorden van de Rocky Mountains. Op de voorgrond zien we een boom, maar ons oog wordt natuurlijk getrokken door de cirkels erachter. Dit zijn zogenoemde sterrensporen. In het midden van deze cirkels schijnt Polaris – oftewel de Poolster, de helderste ster in het sterrenbeeld Kleine Beer (Ursa Minor).

Wil je weten hoe je zelf zo’n shot maakt? Op deze site wordt het goed uitgelegd.

poolster

Of Mosher de eerste prijs – een bedrag van 10.000 pond (zo’n 11.000 euro) – met zijn foto in de wacht sleept, is nog even afwachten. We weten wel één ding zeker: de beste platen van de Insight Astronomy Photographer of the Year 2018 plaatsen we natuurlijk in KIJK!

Bronnen: The Guardian, New Atlas

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis