Picture Perfect: watervlo steelt de show

Laurien Onderwater

27-08-2018 08:59:09

watervlo

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: watervlo draagt een bijzondere lading met zich mee.

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Hoewel watervlooien (Ceriodaphnia) vaak maar enkele millimeters meten, zijn ze wel heel belangrijk voor het watermilieu. Ze voeden zich namelijk met grote hoeveelheden algen en voorkomen daarmee dat een meer of poel volraakt met algen, wat ervoor zorgt dat er te weinig zuurstof is in het water. Bovendien staan watervlooien op het menu van veel (jonge) vissoorten, salamanders, en libellenlarven.

De kleine kreeftachtigen planten zich het grootste deel van het jaar ongeslachtelijk voort – de vrouwtjes dan. Pas als de omstandigheden niet gunstig meer zijn voor deze manier van voortplanten, komen de mannetjes eraan te pas. De vrouwelijke watervlo die op deze foto is te zien, draagt overigens een behoorlijke vracht met haar mee: eitjes. Je ziet ze duidelijk zitten.

watervlo

Bron: Royal Photographic Society

Beeld: Håkan Kvarnström

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar