Picture Perfect: zeldzame witte bultrug

Laurien Onderwater

17-09-2018 08:59:40

witte bultrug

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een witte walvis die onlangs voor de kust van Australië is gespot.

Het komt niet vaak voor in de natuur, maar soms hebben ook dieren nauwelijks of geen pigment. Zo ook deze witte bultrug. Het reusachtige zoogdier is geen albino, maar volgens wetenschappers een zogenoemde leucist. Leucisme (waar deze giraf ook aan lijdt) is een andere aandoening dan albinisme, al lijkt het er op het eerste gezicht wel op.

Het verschil is dat albino’s een tekort aan het pigmenttype melanine hebben, terwijl bij dieren die lijden aan leucisme veel van de huidcellen om pigment – niet alleen van het type melanine – aan te maken, falen. Ook hebben ‘leucisten’ meestal geen rode ogen. Deze witte walvis heeft namelijk bruine ogen.

White fella

De walvis is trouwens geen vreemde voor de Australiërs, hij heeft zelfs een naam gekregen: Migaloo, wat in Aboriginal-taal white fella (‘witte kerel’) betekent. De Australiërs zijn gelukkig erg zuinig op Migaloo – die is gestart met zijn migratie naar het noorden langs de oostkust van Queensland.

Zo geniet de witte bultrug extra bescherming onder de wetgeving van de Queensland and Commonwealth Government. Volgens deze wetgeving mag geen enkele boot binnen 500 meter van hem geraken (in onderstaand filmpje is sterk op de walvis ingezoomd).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: abc7, Travel Trade Daily

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis